torstai 31. toukokuuta 2012

Menesty myynnissä – myyntitaidolla tulosta!


Sanna: ”Mitä teet, kun kauppa ei käy? Laitatko ilmoituksen lehteen? Käynnistätkö super-mega-alennuskampanjan? Ei se mitään. Niin tekee moni muukin. Monessa yrityksessä valtaosa markkinointibudjetista käytetään odotusten luomiseen eikä nähdä sen hetken merkitystä, missä kaksi lihaa ja verta olevaa ihmistä kohtaavat. Myyntitaito on työkalu, jota täytyy virittää ja säätää tehojen irti saamiseksi.”

Maiju: ”Usein kuulee väitteen, jonka mukaan myyntityötä ei voi oppia, vaan hyväksi myyjäksi synnytään. Väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Myyjän ammattitaito koostuu useista eri palasista, joista jokaista voi järjestelmällisesti kehittää.”

Sanna: ”Monelle suomalaiselle jo myynti sanana herättää epämiellyttäviä väristyksiä. Tulee mieleen omakohtaiset kokemukset asiakkaana, kun on tullut ostettua jotain vähän hätäpäissään ja selkä seinää vasten vain myyntitilanteesta pois pääsy mielessä. Ajattelemme, että tuputtaa ja tyrkyttää ei saa. Ei niin saakaan. Mutta aktiivinen myyntityö, asiakkaan palveleminen ja ratkaisujen tarjoaminen ovat tyystin toinen asia. Kassan takana seisoskelu tai asiakkaan yhteydenoton odottelu on passiivisuutta. “

Maiju: ”Myynnissä menestyjien yhteisiä tekijöitä on tutkittu paljon. Asiakkaan kuunteleminen ja tarpeiden huolellinen kartoittaminen, asiakassuhteiden ylläpito sekä oman myyntityön tavoitteellinen suunnittelu ovat näistä ainoastaan muutamia. Ennen kaikkea myyntityössä menestymiseen vaaditaan halua oppia ja kehittää myyntityötaitoja systemaattisesti. Aika ajoin vaaditaan myös oman mukavuusalueen ulkopuolelle astumista.”

Sanna: ”Suomen Yrittäjäopisto starttaa syyskuussa Myynnin ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen Hämeenlinnassa ja Uudessakaupungissa. Koulutuksessa viritetään myyntitaidot huippuunsa ja tutkinnosta löytyy mm. tuoteryhmän johtamisen sekä markkinoinnin suunnittelun ja toteutuksen suuntautumisvaihtoehdot. Koulutus on suunnattu myyntityössä toimiville henkilöille ja sen voi suorittaa oppisopimuskoulutuksena. Tutkinnon suorittaminen on hyvin käytännönläheistä ja innostavaa sisältäen paljon harjoituksia ja tehtäviä, joista myös työnantajayritys voi saada uusia ideoita toimintaansa.

Maiju: ”Suomen Yrittäjäopistossa myyntityö ja asiakaspalvelu ovat olennainen osa myös kaikissa yrittäjyysvalmennuksissa sekä esimerkiksi liiketalouden perustutkintoakin suorittaville opiskelijoille.  Ylipäätään myyntiosaamisen ja asiakaspalvelun merkitystä ei voi liikaa korostaa. Palvelulla erotutaan, ja se tekee myyntityöstä ja asiakaspalvelusta yritysten merkittävimpiä kilpailukeinoja.

Jokainen meistä voi menestyä myynnissä oikealla asenteella ja löytää oman myyntityylinsä omia vahvuuksia kehittämällä ja kehittämiskohteita hiomalla. Tervetuloa hiomaan myynnin menestystekijöitä monipuolisiin koulutuksiimme!

Toivottavat,
Maiju Tuomaala ja Sanna Varis

Katso lisää sivuiltamme

keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Ohjelmoinnin ja ohjelmistosuunnittelun näkymiä


Ohjelmistosuunnittelu elää Suomessa jatkuvaa muutoksen ja murroksen aikaa. Softakehityksen ulkoistamisesta ja jopa maasta viennistä on palattu ainakin jossain määrin takaisin siihen, että kriittisten sovellusten kehitys pidetään itsellä tai ainakin hyvin lähellä muuta ydinosaamista. Perinteisten koodareitten tarve kuten myös työpaikat eivät näillä näkymin ole suuremmin kasvamassa, joskin Rovion ja Nokian liiketoimintojen aikaansaannokset jonkinasteista tarvetta ovatkin luomassa. Pelipuolella suomalainen osaaminen on aina ollut hyvää kauppatavaraa, mobiilipuolella tulevaa tarvetta on hyvin vaikea ennakoida. Jos puhelinlaitteiden windows-ohjelmointi pääsee vauhtiin oikein tosissaan, myös sinne on työpaikkoja varmasti Suomeenkin tulossa.  Täytyy vaan muistaa, että silloin ohjelmistokehityksessä on tarjoajia ja tekijöitä erittäin runsaasti ympäri maailman.
Tämän päivän tyypillinen ohjelmistosuunnittelu onkin enemmän tai vähemmän sulautettujen sovellusten hyvinkin pitkälle vietyjä kokonaisuuksia. Erilaiset laite- ja järjestelmäohjaukset työllistävät perinteistä ohjelmoijaväkeä yhä enenevässä määrin, varsinkin kun ylempi ohjaus yhä enemmän sulautuu logiikkaohjausten ja niiden ohjelmistojen kanssa.  Toisaalta kasvua on nähtävissä myös puhtaissa ohjelmistoprojekteissa, esimerkkeinä vaikkapa erilaiset tilitoimistosovellukset tai vaikkapa liikenteen varaosakaupan ja varastoinnin hallinnassa.  Kyse on siis siitä, että nykypäivänä ohjelmistoja tarvitaan kaikilla aloilla tuki- ja ylläpitotoiminnoissa tehokkuutta lisäämässä. Informaation lisääntyessä räjähdysmäisellä tahdilla sen käsittelyyn tarvitaan tehokkuutta ja suunnitelmallisuutta, jolla päästään nopeuteen, virheettömyyteen ja tehokkuuteen.

Puhtaan ohjelmistosuunnittelun lisäksi edellä mainittu tarkoittaa myös sitä, että pienempiä ja jossain määrin vaatimattomampiakin sovelluksia aletaan tarvita kaikilla työpaikoilla toimistoista työpajoihin, aivan pienimmissäkin yrityksissä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvin monentyyppisissä työtehtävissä olevilla työntekijöillä olisi tarvetta jonkintyyppiseen ohjelmointitaitoon. Mikrotuet, projektihenkilöt ja vaikkapa servereitten ja niiden ohjelmistojen ylläpitäjät tarvitsevat yhä enemmän,  ellei varsinaista ohjelmointikehityksen osaamista, niin ainakin ymmärrystä ohjelmistojen käytöstä ja hankinnasta.  Yhä useampaan projektiin liittyy kiinteänä osana ohjelmistot ja niitten kehitys ja käyttö. Tämä onkin varmasti tulevaisuudessa se työmäärältään suurin työllistäjä, joten ennemmin jotenkin spesifiksi alaksi mielletty ohjelmistosuunnittelu siirtyy vähitellen suuremmalle ja suuremmalle joukolle osaksi jokapäiväisiä työtehtäviä.

Pohdiskelee, 
Kari Kananoja, 
It-kouluttaja

Katso lisää sivuiltamme

tiistai 15. toukokuuta 2012

Yrityksen perusasiat kuntoon vaivattomasti -nonstoppina yrittäjästä onnistujaksi Seinäjoella ja Hämeenlinnassa

Kaksitoista päivää – yhden vuoden aikana. Mukaan tammi-, touko- tai elokuussa.
Mikä aloitusajankohta sopii sinulle parhaiten?
  
Yrityksen käynnistäminen ja toimivan liikeidean löytäminen ja muokkaaminen toimivaksi ovat isoja asioita alkavalle yrittäjälle.  Alkutaipaleella mietitään usein onko liikeidea oikeasti toimiva ja siten myös kysytään - uskallanko alkaa yrittäjäksi.

Toisaalta samaan aikaan pitäisi tietää myös mitä pitäisi tietää - yrityksen käynnistämisvaiheessa, liikeidean kehittelyssä, taloudessa, myynnissä, markkinoinnissa, oman itsensä johtamisessa.

Jatketaan vielä hiukan: miten liikeideastani tulisi kannattava, mitä asioita pitää hoitaa kuntoon alkuvaiheessa, mistä keskustella kenenkin kanssa ja niin edelleen.

Onneksi yrittäjän ammattitutkinnon suorittaminen Seinäjoella tai Hämeenlinnassa auttaa saamaan vastauksia näihin kysymyksiin. Valmentava lähiopetuspäivä kerran kuukaudessa vuoden ajan valmistaa alkavaa yrittäjää oman toiminnan kehittämisessä ja antaa tietoa ja varmuutta menestymiseen. Valmennukset alkavat joustavasti kolmesti vuodessa: tammi-, touko-, ja syyskuussa. 

Yrittäjäksi aikovalle tai hetken yrittäjänä toimineelle henkilölle suunnatun nonstop yrittäjävalmennuksen tarkoituksena on tehdä yrittäjistä onnistujia.
  
Kannattaa tulla mukaan.
  
Lisätietoja:
Seinäjoki, Sanna Möller-Aaltonen, etunimi.sukunimi@syo.fi, puh. 050 5232 648.

Hämeenlinna, Tiina Visala, etunimi.sukunimi@syo.fi, puh. 010 8414 065.

maanantai 7. toukokuuta 2012

Voiko pohjalaista yrittäjää neuvoa?


Yrittäjyyden alan tutkintojen tuorein tulokas, yritysneuvojan erikoisammattitutkinto, on vielä monelle tuntematon juttu. Joukko kokeneita yritysneuvojia päätti ottaa haasteen vastaan, selvittää mistä oikein on kysymys ja suorittaa tutkinnon. Ryhmän ensimmäinen kokoontuminen pidettiin toukokuun alussa Seinäjoella. 

Konkarien miehittämän ryhmän osallistujat työskentelevät tyypilliseen tapaa hyvin erilaisissa organisaatioissa ja useilla erilaisilla ammattinimikkeillä. Osa tekee työtään julkisissa organisaatioissa, osa yksityisissä yrityksissä tai kolmannen sektorin palveluksessa. Yhteistä osallistujille on kuitenkin se, että kaikki neuvovat ja auttavat yrityksiä niiden liiketoiminnassa. Joku ryhmästä tosin esitti epäilyksenään, että pohjanmaalla kaikki on toisin: pohjalainen yrittäjä kun ei oikein sulata neuvomista.

Yritysneuvojatutkinto on suunnattu nimenomaan kokeneille yritysneuvojille. Suomen Yrittäjäopisto onkin lähtenyt liikkeelle siitä, että tutkinnon suorittajilla on jo valmiiksi vahva yritysneuvonnan ammattitaito ja osaaminen. Pitkää valmistavaa koulutusta ei ole lähdetty rakentamaan, vaan osallistujat voivat täydentää osaamistaan tarvittavalla täsmäkoulutuksella. Seinäjoen porukka esimerkiksi havaitsi jo ensimmäisenä päivänä, että ryhmällä on yhdessä valtava määrä osaamista. Yksi on talouden ammattilainen, toisen vahvuus taas on markkinointipuolella tai laadun kehittämisessä, lisäksi ryhmästä löytyy julkisten neuvontapalveluiden osaajia. Osaamisen lisäämisessä voidaan hyödyntää myös ryhmästä löytyvää osaamista ja jakaa sitä.

Miksi ihmeessä kokeneen yritysneuvojan sitten kannattaa lähteä suorittamaan tutkintoa? Yritysneuvojan erikoisammattitutkintoa voisi ajatella sertifikaattina omasta osaamisesta. Tutkintoa suorittaessa voi selvittää riittääkö oma osaaminen vai tuleeko sitä vielä koulutuksella lisätä.  Toisaalta tutkinto on myös erinomainen keino oman työn, oman organisaation tai verkoston toiminnan kehittämiseen.

Miten Seinäjoen ryhmän tutkintosuoritusten sitten kävi? Se selviää vuoden päästä keväällä. Alku ainakin näytti lupaavalta, niin osaava ja innokas joukko koulun penkkiä oli kuluttamassa!


Anu Viherä,
koulutuspäällikkö

TEKO-hankkeen opinnot käynnistyneet


Teko-hanke käynnistää tänä vuonna alueella kaksi koulutusohjelmaa: tuotantotalouden opintokokonaisuudet sekä Server administrator –koulutuksen. Teko eli Tekniikkaa ja oppimisympäristöjä lakeuksille -hanke on Suomen Yrittäjäopiston, Vaasan avoimen yliopiston sekä Kauhavan kaupungin yhteinen hanke, jota hallinnoi Suomen Yrittäjäopisto.

Huhtikuun 23.päivä starttasi Yrittäjäopiston tiloissa Kauhavalla tuotantotalouden opintokokonaisuudet. Tuotantotalouden opinnot ovat Vaasan avoimen yliopiston opetusta. Kauhavalla opiskeltavaksi tarjotaan räätälöityjä kurssikokonaisuuksia tuotantopäällikön ja ostopäällikön tehtäviä hoitaville tai ko. tehtäviin tähtääville. Yrityksen reaaliprosessit –opintojaksolla startannut tarjonta ulottuu aina kevääseen 2013 asti. Mukaan mahtuu vielä!

Syksyllä alkava Server Administrator –koulutus tarjoaa puolestaan osaamisen päivitystä yritysten tietohallinnosta vastaaville henkilöille tai vastaaviin työtehtäviin hakeville. Koulutus käynnistyy lähipäivällä Syyskuun 4. päivä. Noin yhdeksän kuukautta kestävä koulutuskokonaisuus pitää sisällään kaksitoista moduulikokonaisuutta. Moduuleihin sisältyy yhteensä 18 lähipäivää, joiden lisäksi opiskelijoilla on oppimistehtäviä varten käytössä lähes aito palvelinympäristö kotoaan käsin. Lisäksi opetusta ja opetusmateriaalia on tarjolla etäjaksojen aikana Moodlen kautta.

Koulutuskokonaisuuksien lisäksi hankkeessa kehitetään verkko-oppimisympäristöjä sekä niissä toimimista. Server Administrator –koulutuksessa käytössä oleva ainutlaatuinen virtuaalioppimisympäristö on hankkeen suurimpia innovaatioita. Etäyhteyden kautta kotoa, koulusta tai vaikka työpaikalta käsin käytössä oleva palvelinympäristö vähentää merkittävästi opiskelijan riippuvuutta lähipäivistä ja antaa joustavat mahdollisuudet oppimistehtävien tekemiseen sekä oppimiseen myös omaehtoisesti. Etäopiskelua tukee osaltaan Moodle –ympäristöön rakennettu työtila, jota kautta opiskelijat ja kouluttajat voivat pitää yhteyttä etäjaksojen aikana. Moodle -työtilan kautta kouluttajien koostamat materiaalit, niin powerpointit, kuin videot ja linkitkin, ovat yhdessä paikassa opiskelijoiden saatavilla.

Lisää tietoa hankkeesta ja sen järjestämistä koulutuksista saa osoitteesta www.tekohanke.fi. Sivuilta löytyy myös ilmoittautumislinkit ja ohjeet molempiin koulutuksiin. Lisätietoja saa myös suoraan projektipäälliköltä sekä 10.5. MatchMetal –tapahtuman messuilla Härmän kuntokeskuksessa.

Terveisin,
Lauri Kivelä
Projektipäällikkö / TEKO-hanke
Verkko-oppimisympäristöjen järjestelmäasiantuntija / SYOtec


Katso lisää sivuiltamme