maanantai 29. elokuuta 2016

Yrittäjäopiston verkko-opetusympäristö -mikä tilanne nyt?

Vuosia jatkunut suunnitelmallinen ja jatkuvasti aikaansa seuraava kehittäminen tuottaa tulosta ja tällä hetkellä Suomen Yrittäjäopistolla on käytössä todella monipuolinen ja joustavasti eri opiskelutapoja tukeva verkko-opetusvälineiden kokonaisuus.
Kokonaisuus rakentuu jo itsessään hyvin monipuolisen Moodle –oppimisalustan ympärille, johon on liitetty useita lisäosia pyrkien mahdollisimman saumattomaan ulkopuolistenkin palvelujen hyödyntämiseen.
 
Verkko-oppimisympäristöä on rakennettu päämäärätietoisesti vuodesta 2010 alkaen
Kehitystyön tuloksellisuuden suurimmat avaintekijät ovat dynaaminen pitkäjänteisyys sekä itse työn vastuutus ja roolitus. On siis seurattu tekniikan ja opetettavien aiheiden muutosta, mutta kuitenkin pidetty mielessä selkeät tavoitteet ja itse asia eli uuden ympäristön mahdollisuuksien valjastaminen  pelkän opetuksen verkkoon siirtämisen sijaan. Tämän toimintatavan on suurelta osin mahdollistanut nimenomaan toimiva roolitus, jossa kouluttajia ja ylläpitoa ei ole pyritty eriyttämään ja rajoittamaan toistensa toimintaa vaan heidät on asetettu saman pöydän ääreen yhdessä löytämään uusia mahdollisuuksia. Lisäksi tekniikan ja pedagogiikan rajapintaan on nimetty henkilö vastaamaan siitä, että yhteistyö pysyy käynnissä.
Saumaton kehitystyö ja sen tulosten jatkuva jalkauttaminen varsinaiseen toimintaan on sallinut nopean kehityksen ja reagoinnin uusiin sekä esimerkiksi varinaisessa käytössä esiin tulevien ongelmien kohdalla. Luonnollisesti myös kynnys uusien teknisten ratkaisujen testaamiseen on saatu opettajien ja teknisen henkilökunnan läheisen yhteistyön ansiosta erittäin matalaksi.
 
Mitä meillä on nyt ja mitä se mahdollistaa?
Suomen Yrittäjäopistossa on verkko-oppimisympäristön avulla mahdollista opiskella usean alan perus- ja ammattitutkintoja täysin verkossa, jäämättä paitsi reaaliaikaisesta ohjauksesta. Samalla videotallenteet ja monipuoliset verkko-opetussovellukset sallivat hyvinkin omaan aikatauluun sovitettavan opiskelutahdin.
Käytännössä tämä kaikki mahdollistuu edellä mainitun Moodlen ja sen ympärille rakennetun verkko-opetuskokonaisuuden avulla. Moodle itsessään on keskeinen paikka, johon kaikki kurssiin tai tutkintoon liittyvä aineisto ja tehtävät on kerätty. Moodlen omat työkalut mahdollistavat muun muassa moninaiset testit, joilla opiskelija voi selvittää omaa taitotasoaan tai selventää onko jokin opiskeltu asia ymmärretty oikein. Lisäksi perinteinen tehtävän palautus on mahdollista suorittaa tekstin lisäksi tai sijasta audiovisuaalisesti.
Moodlen ympärille olemme liittäneet myös niin kutsutun virtuaaliluokan, virtuaalikoneet sekä videopalvelun. Virtuaaliluokka on etäopetukseen soveltuva tila, johon pääsee liittymään suoraan kurssin työtilasta. Tässä ”luokassa” voidaan tehdä ryhmätöitä, pitää luentoa tai ohjata opiskelijoita, se siis periaatteessa korvaa verkko-opetuksessa perinteisen luokkatilan. Virtuaalikoneiden avulla pystymme tarjoamaan opiskelijalle etäyhteyden avulla koneen, johon on tehtävien suorittamista varten asennettu sellaisia ohjelmistoja, joita kotikoneilta ei välttämättä löydä. Tämän ympäristön avulla esimerkiksi monimutkaisemmat palvelinympäristöjä, kuvankäsittelyä tai taloushallinnonsovelluksia on mahdollista käyttää etänä. Videopalvelu on ”opiston oma Youtube” täältä linkitetään Moodleen saataville kurssiin liittyvät videomateriaalit, jotka ovat saatavilla automaattisesti skaalattuna opiskelijan päätelaitteelle ja yhteydelle soveltuvaksi. Näiden lisäksi käytössä on lukematon määrä erilaisia pieniä verkko-opetukseen soveltuvia sovelluksia, joilla aiheesta riippuen pyritään parantamaan opetuksen laatua. Näistä mainittavimpia ovat ohjaukseen soveltuvat Paddlet sekä opetusmateriaalin jalostamiseen erityisesti sopiva ThingLink.
 
Tulevaisuus? Mitä verkko-opetus mahdollistaa
Muutos ei lopu koskaan ja siksi on luonnollista, että hyvin vauhdissa oleva kehitysprosessimme ei ole ainakaan hidastumassa. Kehitämme jatkuvasti opetusympäristöämme sekä teknisestä näkökulmasta että itse pedagogisilta ratkaisuiltaan. Pyrimme rakentamaan varmempaa ja monimuotoisempaa ympäristöä ja jatkuvasti testaamaan uusia välineitä sekä sovelluksia hetkeksikään unohtamatta itse opetettavia aiheita ja niiden vaatimuksia. Seuraavat suuremman mittakaavan maalimme ovat laajempien webinaarien ja verkkoluentojen sekä kansainvälisen koulutusviennin saralla.
Verkko-opetus ei missään nimessä voi vain korvata perinteistä opetusta vaan hyvin suunniteltuna ja jalostettuna se voi tarjota ajasta ja paikasta riippumattomuuden lisäksi hyvinkin paljon enemmän: laadukkaampaa opetusmateriaalia, parempia oppimistuloksia ja enemmän lisäarvoa opiskelijalle, työnantajille sekä koko yhteiskunnalle.
 


Lauri Kivelä
Järjestelmäasiantuntija, verkko-opetusalustat
 
 

keskiviikko 3. elokuuta 2016

Sadonkorjuun aikaan


Kesäloman jälkeen miettii kaikkea niitä asioita mitä syksy tuo tullessaan. Työpöydällä odottaa paljon uusia juttuja ja asioita. On tehty paljon valmistavaa työtä keväällä ja nyt syksyllä on sadonkorjuun aika. Ihan niin kuin marjat odottavat metsässä poimijoita on meilläkin koulutustarjontaa, mistä voi valita itselle sopivimmat. Kesäloman jälkeen voikin sanoa, että koulutustarjontamme on tänäkin syksynä monipuolista,  monimuotoista ja valtakunnallista.


Syksyn tarjontaamme:


Yrittäjäopistossa on kevään aikana saatu järjestämislupia lähiesimiestyön ammattitutkintoon, talous- ja henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkintoon, auto- ja kuljetusalan työjohdon ammattitutkintoon (kuljetusalan työjohtajan osaamisala) sekä tieto- ja viestintätekniikan erikoisammattitutkintoon.  Näihin uusiin tutkintoihin valmistavan koulutukset alkavat pääosin jo syksyllä.


Laajennetut aukiolot ovat tätä päivää ja sen vuoksi mekin laajennamme aukioloja ja näin kehitämme mm verkko-opetuksemme tarjontaa edelleen. Laajennetusta aukiolosta ja palvelujen saatavuudesta kerromme lisää syyskuulla. Tarkoituksena on, että palvelumme ovat kaikkien saatavilla ja verkko-opetus on helposti sekä nopeasti asiakkaalla  – laadusta tinkimättä.


Etsimme syksyllä myös entisiä Syolaisia eli opiskelijoita, jotka ovat meillä aikojen kuluessa opiskelleet.  Vanhaan opiskelijaamme törmäsin sunnuntaina aamukahvilla Ilkka-lehden sivuilta, kun luin 3 Kaverin jäätelön perustajasta Ilkka Wilkholmista. Hänen opiskelutaival oli alkanut Kauhavalta. ”Joku myi rännejä, toinen mattoja ja kolmas vaatteita – kaikki olivat yrittäjiä” muistelee Ilkka Wilholm pohjalaista yrittäjyyttä sunnuntain 31.7. Ilkka-lehdessä.  Yrittäjyyteen liittyviä valmennuksia meillä menee tulevana syksynäkin monella eri paikkakunnalla sekä myös verkossa.  Eli yrittäjyyskoulutuksia on kaikkien saatavilla ja eri toteutusmuodoilla.


Vaikka perinteisiä syksyn startteja ei enää perustutkinnoissa järjestetä, niin nonstop-periaatteella toimivat merkonomin ja datanomin –tutkinnot on syytä myös muistaa koulutustarjonnastamme.  Nonstop-periaatteella voit aloittaa myös taloushallinnon yksittäisiä opintoja tai sitten lähteä ryhmän mukana suorittamaan koko ammattitutkintoa. Syksyn koulutustarjonnassa on myös koulutuksia järjestelmäasiantuntijoille sekä kuljetusalalle. Lisäksi tarjolla on erilaisia täydennyskoulutuksia tai räätälöityjä koulutuspaketteja.

Uusia yhteistyökuvioita aloitetaan Yrittäjyys-linja koulutuksen parissa Kauhajoen evankelisen opiston kanssa.  Yrittäjyyttä Opettajille -verkkovalmennuksessa taas on tarjolla erityistä yrittäjyyteen painottuvaa koulutusta opettajille ja esimerkiksi opoille. Lisäksi erilaisia hankkeita ja työvoimakoulutuksia starttaa ympäri Suomen. Nuorten Yrittäjyyspajoja alkaa nyt heti alkusyksystä mm Seinäjoella, Rovaniemellä ja Kuopiossa. Eli valtakunnallisuus näkyy toiminnassamme vahvasti myös tänä syksynä.

Osaamisen hankkiminen -sadonkorjuujuhlat


Jos nyt syksyllä aloitat opiskelun, niin voit poimia satoa osaamisen hankkimisen ja todistuksen muodossa ehkä vuoden tai puolentoista vuoden päästä. Sadonkorjuu oman osaamisen hankkimiseen ei ole ollenkaan huonompi ajatus! Makoisalta maistuu tutkinto esimerkiksi toukokuussa, syyskuussa tai joulukuussa suoritettuna. Omaa osaamista voi päivittää vuoden ympäri.

Tutustu tarjontaamme ja katso, mitä mahdollisuuksia meille olisi Sinulle tarjota. 



Pirteää syksyä toivottaen
Taina Hietamäki
markkinointi- ja viestintäpäällikkö