torstai 27. huhtikuuta 2017

Sattuma suosii valmistautunutta mieltä (Lous Pasteur)

Sattumalla ei pitäisi olla mitään tekemistä määrätietoisen, konkreettiseen visioon tähtäävän yrittäjän ja yrityksen arjessa. Mutta kun on.


Yrityksellä ja yrittäjällä pitää olla visio tai kuten Lean- johtamisopissa sanotaan ”Pohjantähti”. Äkkiseltään yrittäjä, joka kamppailee jokapäiväisen toimeentulon ja tuntien riittämättömyyden kanssa kohauttaa vaan olkapäitään kun kouluttaja tai muodikkaammin valmentaja silmät kirkkaina siteeraa jotain professoria tai johtamisoppaan kirjoittajagurua siitä kuinka tärkeää on määritellä visio ja siihen pohjautuva strategia. ”Olen yksinyrittäjä, ei tämä koske minua, eihän minulla ole työntekijöitä ja kaikki tuotteetkin tehdään alihankintana muutamalle päämiehelle” – yrittäjä voi jupista itsekseen. Mutta juurikin silloin kun tulevaisuus on epävarma ja jaksamisen sietokykyä koetellaan, juurikin silloin konkreettinen ja positiivinen visio nousee arvoonsa. Kun tietää mitä haluaa olla viiden vuoden kuluttua, niin aamulla töiden aloittaminen saa merkityksensä. Kun tietää mitä haluaa olla, niin jokainen päivä vie kohti päämäärää. Suurella yrityksellä visio palvelee enemmän henkilöstön ja sidosryhmien sitouttamista sekä osakkeenomistajien vakuuttamista, pienellä yrityksellä visio edesauttaa hyvinvointia, ajankäytön tehokkuutta sekä auttaa keskittymään olennaiseen.


Takaisin sattumaan. Kun yrittäjällä on selkeä tahtotila, niin hän myös havainnoi ympäristöään aktiivisemmin. Hänellä on koko ajan tuntosarvet ojossa, valmiina tarttumaan mahdollisuuksiin. Ja se seuraava kehitysaskel tai suuri kauppa voi syntyä junassa, kaupan jonossa tai ihan tavallisella seuramatkalla. Kyllä liiketoimintamahdollisuuksia pitää hakea systemaattisesti, mutta sattumille ja onnenkantamoisille pitää antaa myös tilaa. Tai ne pitää huomata ja niihin pitää osata tarttua kun kohdalle osuu. Ja ilman visioon sitoutumista eli valmistautunutta mieltä tilaisuus voi mennä huomaamatta ohi.


Suomen Yrittäjäopiston yrittäjyyskoulutukset eivät ole ainoastaan palkanlaskennan ja taloushallinnon välineiden ja hienouksien hallintaa vaan entistä enemmän liiketoimintavalmennusta ja johtamisen kehittämistä. Kaiken muun yrittäjä voi jopa ulkoistaa, mutta ei omaa visiotaan, siihen pohjautuvaa strategiaa ja ennen kaikkea päätöksentekoa.


Tervetuloa haastamaan itsensä sekä Yrittäjäopiston kouluttajat!

Ilkka Raukola
yritystoiminnan kouluttaja
ilkka.raukola@syo.fi
 




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti