tiistai 27. maaliskuuta 2018

Pomoblogi -ajatuksia esimiestyöstä


Mitä sinulle tulee mieleen sanoista pomo, johtaja, esimies, päällikkö tai vastaava? Mitä haluaisit muiden ajattelevan sinusta vastaavassa asemassa?  
Esimiestyössä luontaisetuina saa runsaasti odotuksia, toiveita ja vaateita. Niitä kaikkia ei ole lausuttu edes ääneen, saatikka kirjattu paperille, ne vain leijailevat jokaisen esimiehen ympärillä kuin hyttysparvi kesäiltana. Kun työntekijästä tulee esimies, työyhteisön odotukset ja oletukset häntä kohtaan muuttuvat. Muutos tapahtuu joskus hyvinkin nopeasti ja ei aina edes positiiviseen suuntaan. Jos työyhteisön esimiehellä on puolestaan pitkä ura kyseisessä tehtävässä, odotukset ja oletukset häntä kohtaan ovat hieman toisenlaiset kuin nuorella tulokkaalla. Niitä kuitenkin on.
Hyttysiä voi huitoi kuin mainoksen etelän mies ja yhtä toivotonta varjonyrkkeilyä voi joskus joutua tekemään esimiestehtävässäkin.  Helpotusta ja apua voi löytää kuitenkin monin tavoin. Ensimmäinen hyvä lääke on osaaminen. Kun hallitset ydintyötehtäväsi hyvin, esimiestyölle jää enemmän aikaa ja energiaa. Samalla alaistesi on helpompi luottaa sinuun ja arviointikykyysi. Kun osaamisesi on hyvällä tasolla, olet rennompi, itseluottamus on korkealla ja olet helpommin lähestyttävä. Näin toimiessa sinulta uskaltaa kysyä ja varmistaa asioita epävarmoina hetkinä.
Myös viestinnällä on tärkeä rooli esimiestyössä onnistumiseen. On taitolaji osata valita sanansa suullisessa kuin kirjallisessakin viestinnässä niin, että et vaikuta liian tiukkapipoiselta pönöttäjältä, mutta olet kuitenkin jämptisti esimies paikallaan. Lisäksi pitäisi olla  riittävän rento, avoin ja ystävällinen.  Viestinnällä vaikutat myös oikeudenmukaisuuden kokemukseen alaistesi keskuudessa. 

Jokainen esimies tekee lukuisia suurempia ja pienempiä päätöksiä tehtävässään ja niiden tulisi olla linjakkaita ja alaisten sekä kollegojen reiluiksi ja oikeudenmukaisiksi kokemia. Samaan aikaan myös yrityksen etujen mukaisia. Tähän auttaa yrityksen kirkas visio ja käytännön tehtäviksi sekä tavoitteiksi jalkautettu strategia. Kun sinä esimiehenä sekä kaikki alaisesi olette joka päivä tietoisia yrityksen tavoitteista sekä reitistä, jota pitkin sinne kuljetaan, myös näitä tavoitteita tukevat päätökset on helpompi ymmärtää ja hyväksyä.
Eräs yritysjohtaja sanoi kerran puheessaan, että ellet tiedä, mihin olet menossa, on samantekevää, minkä reitin valitset. Jatkoksi sopii ohje eksyneille: Jos et tiedä missä olet, pysähdy paikallesi, äläkä hortoile kauemmaksi hukkaan. Hortoilun välttämiseksi ja sopivien reittien löytämiseksi esimiesevästä tarjoavat Suomen Yrittäjäopiston esimiesvalmennukset, tule mukaan!


https://www.syo.fi/aikuiskoulutus/esimiestyo


Johanna Liinamaa
yritystoiminnan kouluttaja
johanna.liinamaa@syo.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti