keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Verotettavasta tulosta todelliseen tulokseen


Useimmilla maatiloilla helmikuun loppu on se hetki, jolloin edellisen tilikauden veroilmoitusta varten on saatu kuitit järjestykseen ja laskettua verottajaa varten tieto maatilan verotettavasta tuloksesta. Monesti jo tähänkin saakka pääsemiseksi on vaadittu unettomia öitä ja stressiä. Mutta nyt kun ollaan valmiiksi talousasioiden äärellä, niin jokaisen maatilan kannattaa jatkaa tästä myös hieman eteenpäin.
Verotettava tulos ei sellaisenaan kerro, miten maatilan taloudessa oikeasti meni.  Verotettavaan tulokseen vaikuttavat monet asiat, jotka vääristävät tulosta. Tässä kolme esimerkkiä vääristävän tuloksen syntymiseen:  1) Kirjanpito on tehty maksuperusteisesti, jolloin tulojen ja menojen kohdistumiseen tilikaudelle vaikuttaa niiden maksuajankohta 2)  2-lomakkeen tasausvaraukset  3)  Maatalouden verotussääntöjen mukainen poistomenettely.
Verotettavaa tulosta on näiden seikkojen vuoksi hieman oikaistava, jotta päästään käsitykseen tilikauden todellisesta tuloksesta. Jos on tehty tilikauden vaihteessa merkittävästi enemmän tai vähemmän ns. tilinpäätösostoja, niiden vaikutus tilikauden tulokseen tulisi korjata. Tehtyjen ja purettujen tasausvarausten vaikutus tulokseen olisi myös poistettava, koska tasausvaraus on vain laskennallinen verotuksen tasauserä, eikä todellinen tilikauden kulu tai tulo.
Lopuksi olisi vielä tarkasteltava verotuksessa tehtyjä poistoja. Maatalouden veroilmoituksella voidaan vapaasti valita pitkävaikutteisten menojen poistoprosentti nollan ja MVL:n määrittämän maksimipoiston välillä. Maksimipoistoa käyttämällä verotettava tulos pienenee enemmän kuin investointien todellinen taloudellinen vaikutus olisi. Ja toisaalta jättämällä poistot tekemättä, voi verotettava tulos olla suurempi kuin todellisuudessa pitäisi olla.
Poistojen suhteen on tärkeää seurata myös verotuksessa tehtyjen poistojen ja velanlyhennysten suhdetta. Tämä on tärkeää varsinkin juuri investoineilla tiloilla, joilla maksimipoistoja käyttämällä voidaan verotettava tulos painaa liian alas. Jos näin tehdään, siirretään veronmaksua tulevaisuuteen, jossa verotettavan tuloksen odotetaan muutenkin nousevan. Pahimmillaan samaan aikaan nousee progressiivisen verotuksen vuoksi verotus ja lainanhoitokulut lyhennysvapaiden päättyessä. Vielä samaan aikaan alkavat usein tarpeet ensimmäisiin korvausinvestointihin. Seurauksena  tästä kaikesta voi olla kassakriisi.
Lopuksi tiivistettynä lyhyesti: Verottajalta ei kannata ottaa ”verovelkaa" vaan pyrkiä mahdollisimman tasaiseen verotettavaan tuloon.


Lue lisää maatilayrittäjien valmennuksistamme: https://www.syo.fi/aikuiskoulutus/yrittajyys/maatilayrittaja-syoagri

Veijo Leino
yritystoiminnan kouluttaja
veijo.leino@syo.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti